Press & Publicity

ECO_VENTIONS

NEST ZOMER 2014 // Fantastisch artikel in Nest 'Stadsboerderij in Antwerpen' met de foto's Marc Slootmaekers, gemaakt voor Groen in de Hoogte.

 

In het tijdschrift Nest stond een geweldig artikel over de stadsboerderij van Antwerpen 'Platteland op een plat dak', van Rhé Slootmaekers met foto's van zijn vader, gemaakt voor het boek Groen in de Hoogte, dat ik mocht vormgeven voor Lannoo.

 

Urban farming is het kweken van voedingsgewassen in de stad zelf. Deze trend begon vanuit enkele steden in de derde wereld is inmiddels bezig aan een niet te stoppen opmars in alle wereldsteden. De nieuwe stadsbewoners, zeker stadsimmigranten van het platteland, willen een betere levenskwaliteit in een groenere stad. De stadsboerderij van de familie Engels in het centrum van Antwerpen is een prachtig staaltje architectuur. Landelijk leven temidden van de stad, het is weinigen gegeven.

 

 

© Rhé en Marc Slootmaekers

 

© Rhé en Marc Slootmaekers

 

© Rhé en Marc Slootmaekers

 

© Rhé en Marc Slootmaekers

JUNI 2014 // 'Inmaken wordt weer populairder' artikel over het Handboek Voedsel Drogen van Claudia Kuyken en Jean Vanhoof

 

Recent verscheen er een kort maar tof artikel over het door mij vormgegeven boek rond het drogen van voedsel. Altijd leuk wanneer je werk wordt opgenomen in de pers.

 

Het handboek voedsel drogen is het ideale boek voor iedereen die voedsel wil drogen in een voedseldroger. Heb je een grote moestuin, eet je biologisch, raw, vegetarisch, glutenvrij of suikervrij? Aan bod komt het drogen van allerlei soorten fruit, groenten en kruiden en het maken van groente- en fruitleer. Verder allerlei tips en ook volop suggesties welke recepten u kunt maken met gedroogd voedsel. Claudia Kuyken en Jean Vanhoof zijn gebeten door deze milieuvriendelijke en duurzame manier om voedsel te bewaren. In dit handboek leren ze je alles over de technieken van het voedsel drogen. Met meer dan 100 beproefde recepten kan je meteen zelf aan de slag.

 

 

 

 

© Claudia Kuyken en Jean Vanhoof

 

© Claudia Kuyken en Jean Vanhoof

 

© Claudia Kuyken - Jean Vanhoof

 

© Claudia Kuyken en Jean Vanhoof

BO / JUNI 2014 // Artikel over 'Groen in de hoogte' in Bo-Magazine juni-juli 2014

 

Voor het boek Groen in de hoogte vroeg Jean Vanhoof me om het boek van een eigentijdse layout te voorzien. Een deel van de teksten in dit boek zijn geinspireert op het boekje 'Minder grijs, meer groen' dat ik in 2012 voor de stad Antwerpen maakte. Hierdoor kon ik ook inhoudelijk voor extra bijdragen zorgen omdat het onderwerp mij reeds vertrouwd was. Dit boek was het eerste dat we samen maakten en de start van een mooie verdere samenwerking. Leuk dat er zoveel over geschreven wordt in de pers.

 

Groenauteur Jean Vanhoof gaat in dieper in op alle mogelijke vormen van groen in de hoogte en vertelt hoe je je eigen groene plekje kunt creëren. Marc Slootmaekers maakte een deel van de foto's voor dit boek.Geveltuinen, dak- en muurtuinen, balkontuintjes, de trend in de grote steden is 'ontharding'. Met een groene gevel fleur je niet alleen je huis en ineens ook het straatbeeld op, geveltuintjes beschermen de gevel, ze dempen het geluid en ze zuiveren de lucht. Dit boek bundelt praktische info en tips om zelf aan de slag te gaan met eenvoudige klimplanten, bloempotten, plantenbakken of hangzakken. En het toont een reeks professionele tuinsystemen zoals vegetale muren bij openbare gebouwen die bijdragen tot een leefbare, groene stad.

 

 

 

© Jean Vanhoof

 

© Jean Vanhoof

 

© Jean Vanhoof

 

© Jean Vanhoof

BEERVELDE MEI 2014 // Persvoorstelling Groen in de Hoogte op de Tuindagen van Beervelde: Jean Vanhoof stelt zijn nieuwe boek voor.

 

Zaterdag jl. werd het nieuwe boek “Groen in de hoogte” van en door groenauteur Jean Vanhoof tijdens de 51ste editie van de Tuindagen van Beervelde voorgesteld. De natuur dichter bij de mens brengen en de mens dicht bij de natuur brengen staat hoog in het vaandel van Jean vanhoof. (En bij Eco_ventions!) Wij waren erbij!

 

Weinig plaats en toch zin om kruiden en groenten te kweken? De nieuwe trend verticaal tuinieren is de oplossing voor je plaatsgebrek. Richt een hangtuintje tegen een schutting of muur in. Zo’n tuintje maak je met kleine bloempotjes of zelfs met lege conservenblikken. Hoe dat moet, vertelt groenauteur Jean Vanhoof je in zijn nieuwe boek ‘Groen in de hoogte’.

In België kent iedereen Jean Vanhoof als tv-tuinman in het programma Groene Vingers. Heel wat tuinliefhebbers zijn vertrouwd met zijn leerrijke artikels in diverse tuinbladen en zijn verhelderende tuinboeken, waaronder Natuurlijke Zwemvijvers en Natuurrijke tuinen.

 

 

Jean en Renaud de Kerckhove

 

Ivo Pauwels en de graaf

 

Prachtige sedumplanten ontdekt

 

Jean vertelt over Groen in de hoogte

GROENE GEVELS 2013 // Belgische milieu-en energieprijs voor steden gaat naar Antwerpse project 'Groene gevels en de moestuinen van 't stad'.

 

Antwerpen won met het project ‘Groene gevels en de moestuin van ’t stad. Samen de stad vergroenen’ dit jaar de Belgische energie-en milieuprijs in de categorie voor steden en gemeenten. Aan het groene gevel project heb ik in 2012 een grote bijdrage geleverd.

 

De handleiding bij het project 'Groene gevels, minder grijs - meer groen' werd door Marieke Smets ontwikkelt en ontworpen voor het ECOHUIS / Stad Antwerpen, in functie van mijn masterproject 'Eco_ventions'. Het boekje bevat 60 pagina's met info en uitleg over de verschillende mogelijkheden om het straatbeeld te vergroenen of om zelf aan de slag te gaan. Het boekje dient als handleiding bij het gevelgroen project van de stad en de tentoonstelling 'Van stoeptegel tot geveltuin', waarin enkele van mijn eco-artworks werden opgenomen. Wij maakten voor het Ecohuis ook vier verplaatsbare 'demogeveltuintjes', een mobiel vierkantemetertuintje en verschillende gerecycleerde plantzakjes uit jute, die te bezichtigen zijn in de EcoHuistuin. Ook zijn er enkele potten gemaakt waarin ondersteboven wordt getuinierd, en verfraaien allerlei door mij ontworpen infopanelen het voorplein van het EcoHuis. Meer voorbeelden van dit werk zijn te vinden onder de categorie 'Eco_ventions'.

 

Kleinschalig Groen, Grootschalige aanpak. De stad wil samen met haar bewoners kleinschalig groen veilig stellen en opwaarderen. Geveltuinen en samentuinen raken allebei aan verscheidene aspecten van ‘het stadsleven’: het klimaat, biodiversiteit, participatie, gezonde voeding, samenwerking en ontmoeting tussen bewoners … Met de actie ‘Minder grijs, meer groen’ worden buren door geveltuinvrijwilligers, opgeleid door het EcoHuis, begeleid bij het samen geveltuinen aanleggen in ondertussen meer dan dertig straten in de stad.

 

Meer info over de prijs en de laureaten: http://www.eeaward.be

 

 

Boekje van het stadsproject.

 

Boekje Groene Straten, eerste draft.

 

Tentoonstelling Ecohuis

 

Demo-geveltuintjes.