Vietnam - Cambodia

ECO_VENTIONS

Fotoreportage Vietnam - Cambodia 2014

 

De focus ligt bij deze beelden op de lokale cultuur en de woon- en leefomstandigheden in de kleinere dorpen. Doel van deze opdracht was trachten om de identiteit van de oorspronkelijke Khmerbevolking vast te leggen.

 

Na het lezen van het biografisch werk 'Eerst doodden ze mijn vader' geschreven door Luong Ung, werd ik voor het eerst geconfronteerd met zowel de gruwelijkheden als de schoonheden van Cambodia. Een land gekend voor de beroemde templels van het mysterieuze complex Angkor Wat, verscholen in de dichte jungle, waar ooit een bloeiend koninkrijk lag. Deze tempels liggen vlakbij het Tonlé Sap meer, het grootste zoetwatermeer van Zuid-Oost Azië waar, net zoals op de Mekong, nog drijvende dorpen zijn. In dit gebied wonen de Khmer, die zo'n dertig jaar geleden onder Pol Pot vreselijke tijden beleefden, en kort daarvoor mee in de Vietnam oorlog betrokken waren. Een volk dat zich langzaam heeft hersteld en nu op toerisme overleeft. Reden genoeg om onze jaarlijkse vakantie in deze regio en het zuiden van Vietnam te plannen.

 

Gedurende deze reis hebben we verschillende lokale volkeren bezocht, zowel de vissers in de drijvende dorpen langs het Tonlé Sap meer en op het Vietnamese eiland Phu Quoc, als de Khmer in het dorre Cambodiaanse binnenland. Later bezochten we nog kort Saigon, een bruisende en drukke metropool en smeltkroes van culturen.

 

Ondanks de indrukwekkende afmetingen en adembenemend mooie reliëfs heeft Angkor Wat niet de gehoopte indruk achter gelaten. Te gekend en toeristisch misschien? Het kleine dorpje Kompong Phluk echter, met z'n paalwoningen, straatkinderen, kleurrijke vissersbootjes en warme bevolking heeft een plek in ons hart veroverd. Het klopt dat de mensen die het minste hebben, het meeste kunnen geven. Ik vond nog nergens zo'n welgemeende glimlach als hier.

 

In de gallerij onderaan kan u de gehele fotoreeks vergroot bekijken.

 

 

 

Informatiefiche en technische details:

 

TITEL PROJECT //

 

Vietnam - Cambodia 2014

 

TECHNIEK //

 

Fotografie - beelden gemaakt met een nikon D800 camera en een 24/70 lens.

 

Bewerking beelden met Nikon software en Photoshop.

 

SITUERING //

 

Reportage gemaakt in Cambodja, regio Siep Reap - Tonlé Sap - Angkor, en Vietnam, regio Saigon, Phu Quoc Island.

 

DATUM REALISATIE //

 

Maart 2014

 

DOELGROEP - VOOR WIE //

 

Niet van toepassing.

 

OPDRACHTGEVER //

 

Vrij werk, met als doel algemene beelden te maken voor enkele fotowedstrijden, en daarnaast ook de kennis van de camera in combinatie met deze lens verder te optimaliseren.