Wabi-kusa & Air plants

ECO_VENTIONS

WABI KUSA & AIR PLANTS

 

Kleine waterlandschapjes als levend bloemstuk in huis.

 

Wabi-kusa is de term die in het aquatisch milieu wordt gebruikt voor kleine waterlandschappen. Doel van deze waterwereldjes is een natuurlijke schoonheid te creeëren door de chaotische en wilde wijze waarop de verschillende planten tesamen groeien te presenteren.

 

Een wabi-kusa wordt meestal opgebouwd rondom een met mossen beplante en omwikkelde kleibol die de voedingsbodem vormt voor enkele water- en moerasplanten, meestal grassoorten. De planten groeien boven water, maar wortelen in de kleimassa die zich onder het water bevindt, op de bodem van het glaswerk. Vaak wordt deze bol bedekt met een verscheidenheid aan mossen en planten uit het terrariummilieu. Ook wordt hij niet in de bodem of het substraat van het aquarium verwerkt, hij ligt er gewoon bovenop, alsof het natuurlijk zinksel betreft. Ze kunnen in een groot aquarium worden geplaatst, maar evengoed in een erg kleine kom of schaal met een zeer kleine hoeveelheid aan water. Ze worden ook gebruikt als bloemsierkunst, of door beginners

 

De resulataten zijn, ondanks de eenvoudige opzet vaak verbluffend. Het mooie aan een wabi-kusa is dat deze een extra dimensie heeft ten opzichte van het aquarium: de oppervlakte boven en onder de waterspiegel wordt beplant en benut. Bij grotere wabi-kusa kunnen er dieren worden uitgezet, bij voorkeur garnalen.

 

De naam wabi-kusa is een verwijzing naar het Japanse esthetiek van Wabi-Sabi, waarbij men zich beroept op de schoonheid van de lichte choas in de natuur. Kusa betekend in het Japans onkruid of planten. De term werd gelanceerd door de Japanse Designer Takashi Amano, die onder de naam ‘wabi-kusa’ met mossen beplante kleibollen verkoopt. Hij is erin geslaagd met dit concept de schoonheid van de natuur (bestaande uit een mix van onkruiden) daadwerkelijk om te zetten in een succesvol product. Ik heb naar zijn voorbeeld verschillende wabi-kusa opgezet, telkens met grote tevredenheid. Dit is een mooie harmonie tussen een kunstmatitge maar toch natuurlijke situatie.

 

© Marieke Smets

 

In de gallerij onderaan kan u de wabi-kusa landschapjes vergroot bekijken. In de NADA conceptstore worden verschillende wabi-kusa aangeboden, alsook de middelen, kleisubstanties en het glaswerk om deze zelf te maken.

 

 

 

Informatiefiche en technische details:

 

TITEL PROJECT //

 

Wabi-kusa & Air Plants

 

TECHNIEK //

 

Kleine miniatuurlandschapjes van levende materie, grassen, onkruid, mossen en epifyten in glaswerk. De planten worden in een soort kleibol (gemengd met spoorelementen, ijzer, kalium , etc. en ombonden met mossen) geplant die op zijn beurt in een omsloten glazen omgeving in water wordt gelegd en zo langzaam de nodige voedingsstoffen vrijgeeft.

 

SITUERING //

 

Ruimtelijk werk, installatiekunst, eco-art.

 

DATUM REALISATIE //

 

Zomer 2011

 

DOELGROEP - VOOR WIE //

 

Bezoekers

 

OPDRACHTGEVER //

 

Eigen werk.