Tussendoortjes

ECO_VENTIONS

27 juli 2014 // Pictorgrammen NADA - Winkelsignalisatie

 

De inrichting van een winkel verloopt volgens allerlei regels en wetten, en ook de noodsignalisatie is verplicht. Maar waarom werken met die saaie stickers? Geen wet die creativiteit verbiedt. Daarom hebben wij zelf pictogrammen ontworpen met kunstgrasmatten als materiaal.

 

Het idee was eenvoudig: wij zijn een ecologische winkel waarbij het natuurlijke primeert, dus dat mag worden doorgetrokken in de hele winkelinriching. We recycleren oud steigerhout voor de winkelrekken en we gebruiken waar mogelijk oude materialen opnieuw. Van Noella, een schat van een buurvrouw, kregen we een stukje kunstgras waarmee we aan de slag gingen. Helaas viel dat plastiek voor geen meter te snijden en de pictogrammen die we hadden ontworpen waren erg gedetailleerd. De oplossing: het kunstgras gebruiken voor lampenkappen, en een dunner kunstgras uit de modelbouwwinkel gebruiken voor de pictogrammen. Dit nieuwe papieren kunstgras was gelukkig eenvoudig te bewerken en met een hoop gevloek en prutswerk zijn we er in geslaagd een reeks prachtige bordjes te maken. Ter afwerking hebben we de logo's in een transparante hoes bevestigd (Ikea-fotokaders), voor een designeffect. Indien u dit ook graag in uw winkel heeft, wil Eo_ventions graag zorgen voor de uitvoering.

 

Een grapje konden we niet laten, vandaar de ode aan de beroemde AXA reclame bij de nooduitgang.

 

 

 

Een ludieke variant op het klassieke pictogram voor de toiletten, uiteraard als grapje bedoeld.

 

Het klassieke mannetje van de nooduitgang. Door de transparante hoesjes lijken de picto's te zweven.

 

Enkele afgewerkte pictorgrammen. Er werd gewerkt in grasgroen en mosgroen ter afwisseling.

 

Klassieker onder de pictografische reclame: de AXA reclame. Een eerbetoon aan de campagne.

14 juli 2014 // Verlichtingselementen winkeltoog NADA - sfeerverlichting voor boven de kassa.

 

Mijn zoektocht naar een geschikte verlichting voor de nieuwe winkel bracht me uiteindelijk bij de plantenlampen van de Canadese ontwerper Ryan Taylor, Babylon Light. Deze lampen zijn wondermooi en erg strak, en leken mij uitermate geschikt als sfeerelementen boven de winkeltoog bij NADA.

 

De prijkskaartjes waren echter om van omver te vallen, en de transportkosten en termijnen deden me uiteindelijk afhaken. Maar dit valt zelf te maken met een klein beetje creativiteit. En na enkele weken speuren naar geschikte schalen, een Ikea bezoek voor pendules en socketten, en een trip naar Agora voor de juiste planten…. heeft NADA een eigen verlichtingslijn, geschikt voor verkoop en in allerlei verschillende maten. Hopelijk zorgt watergeven niet voor een kortsluiting. Kom kijken naar het resultaat in de NADA conceptstore eind november.

 

 

 

De basic - lampenkap zonder beplanting, niet meer dan een schaal met opstaande rand.

 

Een lamp voorzien van micro planten en kleinblijvende sedumsoorten. Deze kunnen goed tegen warmte.

 

Een andere vorm van beplanting, deze planten hebben weinig aarde of water nodig.

 

Hetzelfde concept, maar dan anders uitgewerkt. Dit wordt de verlichting voor de winkelruimte.

10 juli 2014 // Bloembakken met een fleurige veldbloemenmix voor de Eco_ventions ontwerpstudio

 

Bij Eco_ventions maken we niet alleen ons eigen tuintje fleurig maar ook het straatbeeld, zodat alle buren kunnen meegenieten van een prachtige bloemenmix. De aanleg van de bloementuin en het plaatsen van de bakken gebeurde in het voorjaar, na enkele maanden reeds hadden we genot van de eerste veldbloemen.

 

In de bloembakken op de vensterbank en in de dakgoten hebben we een bonte insectenvriendelijke veldbloemenmi van AVEVE gezaaid. Hierdoor genieten we niet alleen van de en bloemen maar ook van de insecten, bijtjes en hommels die de bloemen komen bezoeken.

 

 

 

Voorbeeld van de bloemen!

Wat een mooie kleuren en grote bloembladeren…

 

Een foto van de bloemen getrokken van achter het glas van de raam. Echt genieten wanneer je werkt.

 

De bloemen worden de hele dag door bezocht door bijen en zweefvliegjes….

 

De bakken staan werkelijk bomvol met bloemen waardoor je ook vanaf de straat kan meegenieten.

8 juli 2014 // De eerste oogst van de groenten in potten op het Eco_ventions dakterras te Antwerpen.

 

Bij Eco_ventions wordt in allelei emmers en potten getuinierd. Op het kleine dakterras zijn er tomaten, paprika's, pepers, zuring , melde, spinazie, munt, basilicum, salie, citroenverbena, sla, muntsoorten, peterselie, selder, aardbeien, druiven en veel meer aangeplant.

 

Ondanks de hevige hagelstrom en de schade, zijn de groenten en kruiden op het balkon tot flinke planten uitgegroeid en hebben we een eerste keer geoogst. Op het balkon bij Eco_ventions worden verschillende kruiden en groenten in potten gekweekt. Gedurende de zomermaanden wordt er dagelijks vers gegeten. De foto's van de groenten en planten dienen tevens als beeldmateriaal voor het Zakboek voor de Stadsboer van Marieke en Jean Vanhoof.

 

 

 

De Thaise basilicum bloemt al enkele maanden en trekt enorm veel hommels. Wat een geur.

 

Omdat er veel muntthee wordt gedronken heeft Eco_ventions verschillende soorten in potten staan.

 

De peperplant heeft een slag van de molen gekregen, alle pepertjes zijn in spiraalvorm gegroeid.

 

De gaatjes in deze bladzuring zijn geen resultaat van de hagelstrom maar van enkele slakken.

2 juli 2014 // Nieuw aquarium opgestart met regenboog garnaaltjes en kleine zoetwaterdiertjes

 

Waarom altijd een aquarium met filter, pomp, verwarming, bodem en tropische vissen? In onze eigen beke leven verschillende interessante waterdieren en planten, die met een minimum aan zorg en enkele zuurstofplanten gemakkelijk in een vaas of stolp kunnen overleven en die erg interessant zijn om te volgen of te bestuderen.

 

Dit nieuwe 'aquarium' is een thuis voor allerlei larven, watervlooien, haften, libellen, waterspinnetjes en watertorren. De hele dag lang zijn ze in de weer met het bouwen van nestjes, het verslepen van takjes, het halen van zuurstof… Echt fascinerend. Ga met een bokaaltje naar een gezonde vijver of beek in je buurt en je schept zo een wereld vol leven naar boven.

Wij hebben ook enkele regenbooggarnaaltjes in de bokaal bijgezet voor het grotere onderhoudswerk.

 

Vergeet niet af en toe te voederen, wij geven groenten en broodkruimels, maar ook gewoon vissenvoeder kan dienen. Ververs ook regelmatig het water en let op de verdamping.

 

 

 

De glazen stolp die onderdak biedt aan een collectie zoetwaterdiertjes staat op Marieke's bureau.

 

Om voor zuurstof in het water te zorgen werden verschillende drijfplanten en eendenkroos gebruikt.

 

Door de bolling in het glas worden de diertjes vergoot en kan je alles beter in 't oog houden.

 

De waterplanten groeien iets te snel, het hele wateroppervlak was na enkele dagen reeds bedekt.

20 juni 2014 // Sedumplantjes in oude blikken theedozen voor verkoop Hofke van Heden op Ramblas 2014.

 

Bij Eco_ventons wordt veel thee gedronken, en de kleurrijke blikken doosjes worden zorgvuldig gerecycleerd. Op de Ramblas, een buurtfeest georganiseerd door het Buurtcomié Schipperskwartier, bemannen wij reeds jaren een plantenkraam waarvan de opbrengst naar het in-situ project Het Hofke van Heden gaat. Daarom het idee van deze oude doosjes bloempotjes te maken voor sedumplantjes.

 

Het was niet eenvoudig om de potjes van gaatjes te voorzien voor afwatering, maar eens dit lukte was het erg gemakkelijk: de potjes vullen met teeltaarde, een klein plantje erin, water geven en klaar voor verkoop. De potjes waren erg populair! Dit wordt dus jaarlijks herhaald. In de NADA winkel zullen we gelijkaardige producten te koop aanbieden.

 

 

 

Om de plantjes te doen groeien werden deze enkele dagen op de vensterbank gezet.

 

De potjes zijn er in alle kleuren en formaten, waardoor het een bonte mix van doosjes gaf.

 

Thee van Twinnigs werd het meest gedronken, leuk voor in het keukenrek tussen de thee's.

 

Er waren ook mni-potjes en kleine theedoosjes uit China te koop, steeds met dezelfde sedums erin.

9 juni 2014 // Nieuwe tafellamp 'Asian style'

 

Boven de eetkamertafel hangt al jaren een lelijke roze stoffen lampenkap, die mee is verhuist maar vloekt bij het nieuwe interieur. Daarom werd het tijd om zelf iets te maken.

De lampen in het restaurant van het Chen Sea Resort in Vietnam waren van riet en erg mooi. Daarom heb ik in die stijl een lamp geknutseld van oude houten latjes en koord.

 

Of deze lamp een succes of mislukking is weet ik nog steeds niet. Er zijn bezoekers die wild enthousiast zijn, maar er zijn ook een hoop passanten die bedenkelijk kijken en de schoonheid van mijn knutselproject eerder als een ver te zoeken iets beschouwen. lamp is een verzameling van dunne houten latjes die als spaken in een kartonnen frame wrden geplaatst. de dikke latjes van het frame werden vervolgens met touwtjes omwikkeld. Na afwerking is het geheel zwart geschilderd en van een socket met zwarte linnen kap voorzien. Belangrijk was dat de lamp transparant oogde, zodat het licht van het raam niet werd belet en het dakgebinte zichtbaar bleef. Het is een ongewone lamp, die we inmiddels gewoon zijn.

 

 

 

De lamp van verder bekeken, met een duidelijk Aziatische 'lampionnenvorm'.

 

De transparante lampenkap is net zoals het dakgebinte een wirwar van houten laatjes en balken.

 

In het middengedeelte is een kleine stoffen kap rond een socket bevestigd tegen verblinding.

 

De spaarlamp geeft een warme gloed die het effect van een lampion nabootst. Gezellig tafelen….

10 mei 2014 // Inrichting glas-sculptuur Natev-design: wortelhout uit Indonesia met gesmolten glaswerk

 

Bij een bezoek aan de tuindagen in Beervelde waren we helemaal verkocht voor de producten van NATEV Design. Later ontdekten we dat deze glassculpturen eigenlijk afkomstig zijn van een glasblazer, Hartono, uit Indonesie. Deze objecten uit wortelhoud van Teaksoorten zijn versierd met glazen kommen, met de hand geblazen rondom het hout. Hierdoor lijken ze als regendruppels op het hout te hangen. De bokalen doen dienst als vaas of aquarium.

 

De kleinere sculptuur die wij kochten bestaat uit een prachtig stukje wortelhout en een glazen bol waar ongeveer 2 liter water in kan. Wanneer je de bol uit het houtwerk verwijderd merk je dat deze in het hout zelf is geblazen. Op de plaats waar het houtwerk en het glas elkaar raken zie je roetsporen. De bol heeft dan ook geen ronde vorm maar de vorm van het hout, wat een wondermooi effect geeft. Dit werk heeft een vast plaats op onze tafel gekregen en wordt regelmatig anders ingericht met planten of kleine visjes. Momenteel is er een koraalrif van aangespoelde stukjes skelet in opgebouwd. De blauwe kleur van het gerecycleerde glas geeft een waterdruppel gevoel.

 

 

 

Voorbeelden van lege sculpturen.

 

Een gevulde bol met koraal.

 

De glazen bol is uitneembaar.

 

Het glas is gesmolten in het hout.