Alzheimerboek

ECO_VENTIONS

Alzheimerboek

 

Dit boek heeft geen medische of wetenschappelijke uitleg, geen geschiedenis, opbouw, inhoud of paginanummers.

In plaats het klassieke werk met illustraties heb ik getracht om de lezer dementie of Alzheimer te laten voelen, ervaren. Daarvoor was het noodzakelijk om het boek zelf aan deze aandoening bloot te stellen. Het boek heeft Alzeimer.

 

 

 

 

Het werk is een speciaal stuk, dat de kern van mijn bachelorproject is geworden. Het gaat om een boek van 50 pagina's, die ongbonden in een kaft van hout zijn geplaatst. (Zoals oude mensen en kinderen belangrijke dingen in een kistje of doosje stoppen.) Elke pagina kan dus van plaats in het boek veranderen. De enige logische volgorde kan men achtehalen door de pagina's van dikker papier in het begin, naar dunner papier op het einde te plaatsen. De bedoeling hiervan is eerder symbolisch: het ondergaat dezelfde 'symptonen' als een Alzheimerpatiƫnt. In het begin is alles mooi vormgegeven, er is logica en er worden mooie, fellere kleuren gebruikt, met leesbare teksten die goed zijn opgebouwd.

 

Naar het einde toe worden de pagina's steeds leger, de kleuren steeds fletser en vager, en valt elke vorm van samenhang weg. Pagina's zijn net zoals gedachten gescheurd, er onbreken delen of alles valt letterlijk en figuurlijk uit elkaar, o zit in e knoop. Je moet het boek dus ervaren, en zelf dit proces en de verwarring tot je heen laten komen en toelaten. Net hierdoor wordt het mogelijk de tragiek en het proces te volgen en een oordeel te kunnen vellen, of de schoonheid hierin te zien.

 

Rond dit project werden ook verschillende illustraties, een postercampagne e.d. ontworpen.

In de gallerij onderaan kan u enkele pagina's vergroot bekijken.

 

 

 

 

Informatiefiche en technische details:

 

TITEL PROJECT //

 

Alzheimerboek

 

TECHNIEK //

 

Illustraties: collage en digitale beeldbewerking. Oude foto's, brieven, kranten, werden als lagen boven elkaar belicht en geplaatst.

 

Het boek is opgemaakt in InDesign als book template.

 

DATUM REALISATIE //

 

Maart 2010

 

DOELGROEP - VOOR WIE //

 

Familie en vrienden van Alzheimerpatiƫnten,

zorgsector, anderen.