Sea First Foundation / Dolfijnenboekje

ECO_VENTIONS

Sea First Foundation // Dolfijnenboekje

 

Een boekje open over dolfijnen. En tegen dolfinariums.

 

Dolfijnen in dolfinaria: hoe komen ze er, waarom zijn ze er?

 

Alle dolfijnen die nu in dolfinaria worden gehouden zijn ooit uit het wild gevangen of zijn afstammelingen van uit het wild gevangen dolfijnen. Er worden nog steeds dolfijnen voor dolfinaria uit het wild gevangen, o.a. in Taiji, Japan. Daar wordt veel geld mee verdiend, omdat dolfinaria veel geld verdienen met dolfijnenshows.

 

Dolfinaria maken ook gebruik van fokprogramma’s. Er wordt wel gezegd dat dolfijnen geen jongen zouden krijgen als ze het zo slecht hadden in gevangenschap. Maar voortplanting is een natuurlijk instinct. Bovendien vindt de voortplanting bij dolfijnen in gevangenschap meestal kunstmatig plaats: de dolfinaria, niet de dolfijnen zelf, zorgen ervoor dat dolfijnenvrouwtjes zwanger worden.

 

Dolfijnen zijn en blijven wilde dieren, ook als ze in gevangenschap zijn geboren. In gevangenschap kunnen ze zich niet natuurlijk gedragen. Het argument dat je in een dolfinarium kunt leren over dolfijnen is dus onzin. De show die je daar ziet heeft niets met natuur te maken. Je kunt veel beter naar een natuurfilm kijken, of, als je de gelegenheid hebt, dolfijnen in het wild bekijken.

 

 

Ga niet naar een dolfinarium of zwemmen met dolfijnen, ook niet als je op vakantie bent in het buitenland.

 

Houd op school een spreekbeurt en vertel je klasgenoten waarom dolfijnen niet in gevangenschap horen te worden gehouden.

 

Leg uit aan je familie en vriendjes waarom jij geen dolfinarium wilt bezoeken, en waarom zij dat ook niet meer moeten doen. En vertel ook je leerkrachten en schoolbestuur waarom je school geen schoolreisjes meer naar een dolfinarium moet organiseren.

 

Verzamel handtekeningen voor een verbod op het houden van dolfijnen in gevangenschap.

 

Verspreid informatie over dolfijnen en dolfinaria, zoals dit boekje!

 

Organiseer een actie om geld in te zamelen voor een organisatie die dolfijnen beschermt en zich inzet voor een verbod op het houden van dolfijnen in gevangenschap.

 

 

In de gallerij onderaan kan u de illustraties vergroot bekijken.

 

 

 

Informatiefiche en technische details:

 

TITEL PROJECT //

 

Dolfijnenboekje

 

TECHNIEK //

 

Illustratie - Potlood - Collage Fotografie - Gouache - Olieverf (gemengde techniek)

 

Bewerking en samenstelling in Photoshop.

 

SITUERING //

 

Boekje als campagne tegen de dolfijnenvangst

 

DATUM REALISATIE //

 

Maart 2011

 

DOELGROEP - VOOR WIE //

 

Iedereen.

 

OPDRACHTGEVER //

 

Sea First Foundation, Dos Winkel