Mee bezig / Onderweg

ECO_VENTIONS

Eind juli 2014 // Opbouw verticale tuin NADA - Aankoop en selectie geschikte tropische beplanting

 

De Verticale Tuin bestaat uit drie onderdelen: een metalen frame, houten onderplaten, een laag PVC, dubbele EPDM folie en een laag van vilt. Daarin worden de planten gezet.

 

Het metalen frame wordt aan de muur gehangen of kan ergens tegenaan gezet worden. Het zorgt voor een laagje lucht dat als een heel efficiënt thermische en fonische isolatie fungeert. Een 1 cm dikke PVC plaat wordt vastgemaakt aan het metalen frame. Deze laag brengt stevigheid aan de hele constructie en maakt het waterdicht. Een vilten laag, gemaakt van polyamide, wordt vastgeniet op het PVC. Dit vilt is rotvrij en de hoge dichtheid maakt een homogene waterdistributie mogelijk De wortels groeien op het vilt. De planten worden als zaadjes, zaailingen of reeds volgroeide planten op het vilt aangebracht; ongeveer dertig planten per vierkante meter. Het water komt van de bovenkant. Kraanwater wordt gemengd met voedingsstoffen via een doseer of er wordt gewerkt met een gesloten circuit zoals hier, via een opvangbassin. Het begieten en voeden gaat automatisch. Het hele gewicht van de verticale tuin, inclusief planten en het metalen frame, is lager dan 30 kg per vierkante meter. De verticale tuin kan daarom ook op iedere muur worden toegepast, ongeacht de afmeting of de hoogte.

 

Planten: 140 stuks in totaal: Pratia pedunculata (beloopbaar), Soleirolia soleirolli (slaapkamergeluk - soorten), Leptinella dioica, Phyllitis scolopendium (tongvarens), Phyllitis sentiferum, Polystichum sentiferum, Dryopteris erythrosora (niervaren), Plumosum Densum, Athyrium niponicum ‘Metallicum’ (soorten japanse regenboogvarens), Pothos / Epipremnum sp soorten en scandens-soorten, Aeschynanthus radicons (Lipstickplant) en soorten, Zwaardvaren Nephrolepsis exaltata, Davallia Fejeeinsis (varen met wortelstokken), Pteris Cretica, Hoya Carnosa, Spathiphullum Wallissii, Philodendron sp.

 

 

De viltzakjes van de kleinste verticale plantenwand worden door Marieke beplant door varens.

 

Om gemakkelijk in de hoogte te kunnen planten wordt gewerkt met ladders en trapladders, zwaar werk.

 

Jan inspecteert dagelijks de wortelgroei en gezondheid van de planten en stuurt zo nodig bij.

 

Het resultaat na enkele dagen: een frisgroene muur, de planten komen langzaam recht na de aanplanting.

Eind juli 2014 // Uitwerken tekst en eerste draft Zakboek voor de stadsboer met co-auteur Jean Vanhoof

 

Mijn teksten voor mijn nieuwe boek met Jean Vanhoof, het 'Zakboek voor de Stadsboer' zijn zo goed als klaar voor eerste doorlezing.

Op basis van deze teksten, de knutselideetjes om met de kinderen te maken, de eerste studies naar vorm een formaat, zal nu een eerste ontwerp voorstel worden opgemaakt, waarmee we op zoek gaan naar een geschikte uitgever voor het boek.

 

Er worden enkele hoofdstukken vormgegeven om het boek visueel te kunnen verkopen en om de juiste stijl en vormgeving te bepalen naar de doelgroep toe. De komende weken zal ik ook op zoek gaan naar geschikt beeldmateriaal voor deze draftversie en op locatie foto's gaan maken, vooral in de Antwerpse samentuinprojecten en bij particulieren met groene vingers! Hopelijk kunnen we met dit werk een juiste partner engageren om het boek gelanceerd te krijgen op de markt tegen het voorjaa, want Urban Farming is een hot item!

 

 

 

Om te doen met kinderen: zaadjes laten kiemen in plastic zakjes aan de venster...

 

Geen groene vingers maar je wil een moestuin? Dit tuintapijt moet je uitrollen, aansluiten en klaar!

 

Met de Click en Grow computer kan je planten laten groeien vanuit zaadcartridges! Design én groen.

 

Een klassieker die maar niet verveelt: het tuinkersmannetje gemaakt van karton of eierdopjes: doen!

Juli - Augustus 2014 // Opbouw van de NADA Conceptstore te Antwerpen

 

Op dit moment werken wij aan de opbouw van de nieuwe winkel en thuisbasis voor Eco_ventions in de Lange Koepoortstraat te Antwerpen. In deze winkel zal het ontwerp bureau van Eco_ventions samenhuizen met de NADA Conceptstore, de Nature en Aquarium Design winkel van Jan Vos.

 

Deze winkel is een grote investering, daarom wordt zoveel mogelijk zelf gedaan. De grootste tijdrovende activiteit is de inrichting van de winkel en het ontwerp en de constructie van alle losse en vaste elementen: de winkeltoog, alle rekken, de schabben en kasten, vitrines, showaquariums met onderkasten, verlichting en decoratie, raambelettering en gevelreclame, de huisstijl voor de nieuwe zaak, enz.

 

Op dit moment worden alle winkelrekken en meubels ingetekend in AutoCad, zowel in 2D als 3D, vervolgens wordt te Sint-Lenaerts al het staalwerk op maat geslepen en gezaagd, vervolgens in Merksem gelast, in Wuustwezel gepoedercoat en daarna voorzien van houtwerk op maat. Het gaat in totaal om zo'n 30 rekken, dus dit zal een kleine maand in beslag nemen, inclusief transport en schrijnwerkerij. In de winkel zal in oktober de laatste afwerking gebeuren.

 

 

 

Ontwerpen en uittekenen van de plannen in AutoCad,

berekenen maten en schetsen.

 

Het op maat zagen an de ijzeren en stalen profielen voor de rekken. Nummeren en groeperen.

 

Het lassen van de winkelrekken in Merksem door Rob Metaal Werken, 30 in totaal.

 

Voorbeeld van een rek in wording op de lastafel bij Rob. Nu nog poadercoaten en het houtwerk.

Juli 2014 // Opmaken grondplannen NADA Conceptore

 

We hebben eindelijk een geschikt handelspand voor de nieuwe thuis van NADA en Eco_ventions, een karaktervol handspand in de Lange Koepoortstraat te Antwerpen.

 

In oktober kunnen we verhuizen, maar een goede studie en voorbereiding zijn noodzakelijk. We werken daarom aan een optimale indeling van deze ruimte voor onze nieuwe zaak. Er zal veel moeten gebeuren, onder meer de verbouwing van enkele oude gewelfde kelders om extra winkelruimte te voorzien, en de opstart van verschillende kweekstellingen voor aquariums en planten. Daarnaast moet de stock worden aangekocht, leveranciers worden gezocht, producten vergeleken…. We komen dagen te kort!

 

 

 

Deze oude kelderruimte wordt de aquariumafdeling van Jan. Hopelijk valt de verbouwing goed mee.

 

Om meer verkoopruimte te creëeren worden op het gelijkvloers enkele muren uitgebroken.

 

In de oude gewelfde kelders is er nog een tikkeltje werk: afkappen, uitgraven, behandelen, schilderen.

 

De prachtige houten gevel van het handelspand past perfect bij het Nature Style concept van NADA.

Juli 2014 // Eerste schetsen en illustraties 'Kriebelende bosbeestjesboek' in samenwerking met Mieke Govaerts

 

Samen met co-auteur Mieke Govaerts werk ik deze zomer aan de teksten en illustraties voor een educatief kinderboek over natuur, insecten, bos, kleurenleer, tijd, seizoenen.…Het wordt een doe-boek voor de allerkleisnten waarbij de volgorde van de pagina's geen enkele rol speelt.

 

De eerste reeks illustraties zijn de tekeningen van de insecten zelf. Daarvoor heb ik me geïnspireerd op het werk van de Amerikaanse illustrator Charley Harper. De illustraties zijn geheel opgebouwd uit geometrische en vereenvoudigde figuren om het geheel voor kinderen aantrekkelijker te maken. Er wordt gewerkt met wetenschappelijk correcte tekeningen en felle kleuren waarbij de verhoudingen tussen de dieren min of meer behouden blijven. Er zullen ongeveer 60 insecten worden getekend, momenteel ben ik daarmee halfweg. Het boek zal 12 dubbele pagina's bevatten, en om de vier pagina's een dubbele pagina met een spel of knutsleopdracht. Elk seizoen wordt doorlopen. Het boek is zowel informatie, educatief als verhalend en kan daarom zowel door scholen als in de privé-sfeer worden gebruikt. De teksten bevatten allerlei weetjes en tips over de natuur, kleurenleer, insecten, tijd, eenvoudige wiskunde en leuke opdrachten om spelenderwijze met de kinderen te doen in de klas of in het bos.

 

 

 

Schets van een meikever.

 

Een vliegend hert.

 

IIllustratie ven een kruisspin.

 

Oorworm en bladluis.