Ecohuis Antwerpen

ECO_VENTIONS

Ecohuis Antwerpen

 

Informatie of het stageproject op het EHA, master KASKA.

 

Gedurende mijn masterproject in 2011-2012 aan de KASKA wilde ik zelf proberen te 'activeren', door een reeks ontwerpen die een positieve, kritische kijk bieden op de maatschappelijke en ecologische discussie. Ik wilde laten zien dat ikzelf, als 'kunstenaar' door middel van mijn eigen werk wel degelijk een invloed kan hebben op, of een bijdrage kan leveren aan, deze zeer noodzakelijke ecologische discussie (leefmilieu). Behalve een (positieve) kritische kijk wilde ik ook een oplossing bieden.

 

Met dit alles in gedachten ben ik op zoek gegaan naar een interessante/geschikte werkplaats, die mij enerzijds voldoende info kon bieden om mijn studie en mijn onderwerp te voeden (eco-art maakt namelijk gebruik van natuurlijke organismen of kringlopen als kunst of kunstuiting) het was dus noodzakelijk voor mijn werk me in de ecologie te verdiepen. Anderzijds zocht ik een plaats waar ik zelf als ontwerper mijn 'ervaringen' kon aanbieden om in overleg een bijdrage te kunnen leveren, in de vorm van grafisch of beeldend werk (een expo, campagne, posters, brochures, educatieve illustraties,...), bij voorkeur zelfs een zelfstandig project dat kadert binnen de 'eco-art'. Het Ecohuis te Antwerpen bleek de ideale plek.

 

Het Ecohuis Antwerpen (EHA) is het advies- en demonstratiecentrum van de stad Antwerpen voor duurzaam bouwen, wonen en leven. Meer info op de gebiste van het EHA zelf.

 

Bekijk hier mijn stagepresentatie met overzichtsbeelden.

 

Inhoudelijk verloop project Ecohuis // voorplein

 

Het project dat ik ter plaatse heb uitgewerkt bestond uit twee onderdelen: specifiek werk in functie van mijn onderwerp/thema 'Natuurlijk?' / 'Natureally?' en andere aanvullende grafische opdrachten om de bestaande activiteiten van het EHA te versterken (brochures, flyers, tentoonstellingsopbouw,infopanelen..).

 

Het project werd op zelfstandige basis uitgevoerd, onder begeleiding en volgens vooraf gemaakte afspraken. Zo werden alle ontwerpen gemaakt binnen de vooraf bepaalde huisstijl van de stad. Het project startte van 5 september 2011 en eindigde op 1 november, met uitzondering van de verplichte academiedagen. Vanaf 2012 ben ik als vrijwilliger ecostadsprojecten gestart en heb ik mee geholpen met de begeleiding van geveltuinprojecten, waaronder mijn eigen in-situ project, Het Hofke van Heden, in het Schipperskwartier.

 

Ondersteuning en interne stagebegeleiding: Dirk Van Regenmortel, Nora Danko

 

Demotentonstelling rond straatgroen en gevelgroen op het voorplein voor het Ecohuisfeest 2011

 

Doel project: het ontwerp van een demonstratieve tentoonstelling op het voorplein van het EHA, die kadert binnen de activiteiten van het Ecofeest, op 22/11. Oorspronkelijk idee: een groot ruimtelijk eco-kunstwerk maken rondom de metrokoker van de Lijn en enkele andere 'groene' projectjes op het voorplein van het EHA, in samenwerking met de buurtbewoners.

 

Mijn oorspronkelijke (eerste)project is gestrand vanwege enkele structurele zaken: het budget kan niet worden vrijgemaakt binnen de termijn (de stad heeft hiertoe verschillende, verplichte en trage procedures, die te veel tijd vragen), er is te weinig tijd/externe hulp/medewerking om het volledige voorplein van het EHA in een 'groen' jasje te steken, bovendien kadert dit niet volledig binnen mijn oorspronkelijke doelstellingen. Tenslotte: werken voor de stad legt enorme beperkingen op. Er moet worden gewerkt binnen de vaste huisstijl van de stad, wat wil zeggen dat ik maar weinig ruimte heb voor creativiteit en originaliteit. Mijn eerste voorstellen zijn door het grafisch centrum van de Stad afgekeurd.

 

Stand van zaken begin oktober 2011

Nieuw project: verschillende originele technieken in beeld brengen om op een kleine of beperkte ruimte (balkon, gevel, terras, vensterbank,...) te kunnen tuinieren, indien mogelijk zelfs groenten te kweken. Deze technieken en ideetjes hebl ik in een boekje samengebracht, doelpubliek: inwoners van steden. Van alle technieken maak ik één voorbeeld of demo-versie, die dan tijdens het Ecofeest kan worden getoond op het voorplein. Zo kan ik ook foto's maken van de verschillende bouwstappen voor mijn boekje, waarin ik behalve foto's en illustraties ook technische tekeningen wil aanbieden. Dit project kan erg low budget worden gerealiseerd, voor de teksten krijg ik ondersteuning van collega's en ik kan dit min of meer zelfstandig uitwerken: veel realistischer dan een volledig plein inkleden.

 

Boekje 'Minder grijs, meer groen'

Eind oktober 2011: afwerking flatplan boekje met ideetjes voor gevelgroen en kleine groene elementen.

Bekijk hier het eerste volledige flatplan. In het boekje wordt inhoudelijk veel aandacht geschonken aan het project 'gevelbegroening': hoe start ik met de aanleg van mijn eigen geveltuin? Ook andere DIY-ideetjes voor meer groen in de stad, mét compleet stappenplan en uitleg worden rijkelijk geïllustreerd: ondersteboven tuinieren, planten in bakken, een vierkante meter groenten, zelf een groeizak maken, kleine (kinderen) en grote (volwassenen, buurtverenigingen,...) groene initiatieven, groene troeven van 't stad (lentepoets, volkstuintjes,...), zelf een groendak aanleggen en praktische info/nuttige adressen. Alles komt erin aan bod. Het boekje wordt afgewerkt in maart.

 

Plantzakjes maken!

Verschillende voorbeelden van mijn groeizakken zijn te bekijken in de inheemse kringlooptuin van het EcoHuis te Antwerpen. Deze exemplaren zijn gemaakt van oude jute zakken, andere materialen zoals stof, worteldoek of zeildoek,... zijn ook mogelijk. In het boekje voor de stad zullen ook de patronen staan om zelf een groeizak te maken. Met dank aan mijn grootouders, die een handje hebben geholpen met het naaiwerk, en aan de collega's van het EcoHuis voor het aanplanten en hangen.

 

Ecohuisfeest 2011

Foto's van het EcoHuisfeest 2011. De panelen die ik heb vormgegeven zijn op verschillende plaatsen op het voorplein te bezichtigen: rond de metrokoker van de Lijn, tegen de blauwe kubus voor het EcoCafé, als reclameborden en als demo-geveltuintjes. De demotuintjes zijn proefmodellen, naar volgend jaar toe zullen ze door vaklui worden heropgebouwd voor een permanent verblijf in het Ecohuis. Ook zijn er verschillende losse groene elementen (mijn eco-kunstwerkjes) te bewonderen: (hang)groeizakken, een mobiel vierkante meter tuintje, ondersteboven geteelde groenten, een pallettentuintje,.. al deze 'groene verbeteringen van het straatbeeld' krijgen een plaats en uitleg in het boekje dat ik momenteel voor de stad ontwerp.

 

Vervolg boekje gevelgroen

Bekijk hier de eerste afgewerkte stukken van het DIY-boekje (deel1 & deel2).

 

Het flatplan werd inmiddels inhoudelijk aangepast. De nadruk zal nu in de eerste plaats worden gelegd op alle initiatieven die bijdragen tot groenere straten in de stad, en wat je als bewoner daar zelf voor kan doen. Er wordt meer aandacht geschonken aan de bewoners en minder aan de grote initiatieven. Graag zou ik nog enkele pagina's met knutsel ideetjes voor kinderen toevoegen.

 

Het boekje is een echte handleiding geworden, met info over de verschillende mogelijkheden die er zijn voor vergroening van het straatbeeld...en met originele ideetjes om zelf te maken.

 

Dit is een eerste versie, de teksten moeten nog grotendeels worden herschreven, en ook nog niet alle afbeeldingen zijn definitief. Het project 'geveltuinen' en 'planten in bakken' is nog niet uitgewerkt, omdat er nog onduidelijkheid bestaat over de inhoud en de planten die men wil aanbieden. Het boekje is niet langer een onderdeel van mijn stage, die inmiddels is afgerond. Ik werk hieraan verder als vrijwilliger voor het EHA, zodat ik kan blijven meewerken aan het eindresultaat en mijn ander stagewerk kan afronden.

 

Maart 2012 // Publicatie 'Minder grijs , meer groen'.

Het boekje werd door de stad gepubliceerd, de demo-versies dienen op het EHA voor workshops, als aanvulling van de bestaande items, ter verrijking van de tuin en als voorbeeld voor bezoekers die zelf aan de slag willen gaan. Mijn 'demogeveltuintjes' zijn vervangen door professionele modellen en staan nu in de tentoonstelling.

 

Er hangen twee topsy-turvy's in het EHA. Wegens gebrek aan tomatenplantjes heb ik gebruik gemaakt van een kamerplant. Benieuwd of dit werkt. Ga het alsnog proberen met tomaat. Hopelijk overleven de planten ook na mijn vertrek en na mijn stage.

 

Project 2 Voorplein EHA // Ontwerp verschillende infopanelen.

Ontwerp reclamepanelen voor de tentoonstelling 'Meer doen met minder' in het EHA, locatie: Turnhoutsebaan. (Gebonden aan de opgelegde huisstijl van Stad Antwerpen). De panelen zijn 2m x 5m en bevinden zich tegen de gevel van het EcoCafé. Boven de portretten worden potten met inheemse hangplanten geplaatst, zodat de mensen 'groene/groeiende' kapsels krijgen. Een kleine knipoog aan een informatieve lay-out die het portfolio van het EHA promoot. Eerste afgewerkt stageproject.

 

Eindresultaat van mijn stageproject

1. De uiteindelijke versie van het boekje: 'Minder grijs, meer groen', te koop in het ecohuis, en hieronder vrij te downloaden. Het boekje bevat 60 pagina's met info en uitleg over de verschillende mogelijkheden om het straatbeeld te vergroenen, of om zelf aan de slag te gaan. Het boekje dient als handleiding bij het gevelgroen project, soort van het jaar 2012, en de tentoonstelling 'Van stoeptegel tot geveltuin'.

 

2. Ik ontwikkelde voor het Ecohuis ook vier verplaatsbare 'demogeveltuintjes', een mobiel vierkantemetertuintje en verschillende gerecycleerde plantzakjes uit jute, die te bezichtigen zijn in de EcoHuistuin. Ook zijn er enkele potten gemaakt waarin ondersteboven wordt getuinierd, en verfraaien allerlei door mij ontworpen infopanelen het voorplein van het EcoHuis.

 

3. Tentoonstelling gevelgroen van 14 april tot 30 november

Hebt u geen groene vingers en weet u niet hoe te beginnen aan de aanleg van een geveltuin? Is het u een raadsel welke stoeptegels u mag opbreken en aan welke regels u zich verder nog moet houden? Al uw vragen worden beantwoord in deze tijdelijke tentoonstelling in het EcoHuis.

 

Ontdek ook hoe u uw gevel kunt opfleuren met originele bloembakken, plantzakjes of andere snuisterijen. Als sluitstuk kunt u zelf uw geveltuin digitaal ontwerpen. Wedden dat u niet kunt wachten om uw gevel te vergroenen?

 

In de gallerij onderaan kan u de foto's van het project vergroot bekijken. Het boekje 'Minder grijs, meer groen', kan u terugvinden bij graphic design / boeken, of gratis downloaden. De tentoonstelling kan u terugvinden onder het topic tentoonstellingen bij 'Journals'.

 

 

 

Informatiefiche en technische details:

 

TITEL PROJECT //

 

Ecohuis Antwerpen

 

TECHNIEK //

 

Bewerking en opmaak infopanelen in InDesign,

Eigen fotografie, bewerking in Photoshop.

Uitwerking van de overige elementen manueel, met hulp van de stadsdiensten en het EHA-team. Dank aan Nora Danko!.

 

SITUERING //

 

Project Minder grijs, meer groen: losse groenelementen op het voorplein, enkele (soms mobiele) voorbeelden voor straatgroen en gevelgroen, tentoonstelling 'Van stoeptegel tot geveltuin', ontwerp infoboekje en kleinere elementen zoals plantzakjes in de tuin. Ontwerp van verschillende infopanelen voor het EHA.

 

DATUM REALISATIE //

 

Zomer 2011 - Winter 2012

 

DOELGROEP - VOOR WIE //

 

Bezoeker, inwoners Antwerpen.

 

OPDRACHTGEVER //

 

Ecohuis Antwerpen, Stad Antwerpen